Bemutatkozás

Fiú U16-os tehetséggondozó tábor - itt a névsor!
Fiú U16 (2007.) tehetséggondozó edzőtábor
Időpont: 2023.07.24-27. között
A helyszínről és a találkozásról mindenki értesítést fog kapni

Meghívottak:
Kapusok:
Virsinger Máté – UVSE
Dámossy Kristóf - KSI
Szabó Bence – Kecskemét
Mezőnyjátékosok:
Bella Csanád – FTC
Török Botond – OSC
Fazekas Ákos – Catania
Monostori Samu – Szolnok
Lalia Brúnó – Szeged
Sárfalvi Áron – OSC
Barcsa Dániel – KSI
Fiedler Bence – Pécs
Kiss Csanád – KSI
Török Vince - OSC
Végső Balázs – KSI
Jámbor Soma - Pécs
Szalay-Bobrovniczky Bálint – UVSE
Rázga Csaba – OSC
Szabó Patrik – BVSC
Németh Csongor – Fehérvár
Rácz Richárd – KSI
Rajna János – BVSC
Csendes Roland – KSI

Edzők:
Lukács Gergely
Lehmann István
Nagy Viktor

E.ON Férfi Ob I, döntő: lássuk a számokat!

Egy döntőt már nyert a Fradi az OSC ellen, a kupában - Fotó: Kovács Anikó

• A címvédő FTC-Telekom 25. bajnoki győzelmére készül – amennyiben sikerrel járnak a zöld-fehérek, már csak eggyel lennének lemaradva az örökranglistát vezető UTE mögött. A jelenlegi ob I-es mezőnyből a Fradi az egyetlen, amelyik „alapító tagnak” számít, hiszen már az első, 1904-es kiírásban is szerepelt, és minden jelenlegi riválisánál korábban, már 1910-ben megszerezte első bajnoki aranyérmét.
• Az Újpest 1930 és 1995 között 26 alkalommal végzett az élen. A listán a Vasas a harmadik 18 bajnoki címmel, míg a Szolnok 10-zel a negyedik.
• Az OSC eddig 7 bajnoki címet szerzett, 1969 és 1978 között, azaz 45 éve várnak az újabb aranyéremre az orvosegyetemisták.
• A két finalista idei egymás elleni eredményei: FTC–OSC – bajnokik: 9-8, 13-13. Kupadöntő: 16-15. Bajnokok Ligája: 12-11, 16-12.
• A tavalyi finálé eredményei: FTC–OSC 18-9, 15-7. Érdekesség, hogy az alapszakaszban kísértetiesen hasonló meccseket játszottak, mint az idén: 7-6 és 10-10 volt a végeredmény akkor.
• Az OSC utoljára a 2020-2021-es idényben, az elődöntő negyedik mérkőzésén tudta legyőzni az FTC-t, 10-9-re. Azt a találkozót történetesen május 16-án játszották, mint a mostani finálé első találkozóját.
• A férfibajnokságok történetében 35 évvel ezelőtt, 1988-ban rendezték meg az első play-offot, amit történetesen az FTC nyert meg a Tungsrammal szemben.
• Az FTC eddig 7 alkalommal játszott döntőt, 6-szor győzött és csak egyszer, 1999-ben veszített.
• Az OSC négyszer vívott finálét, és eddig egyszer sem tudott nyerni – 2015-ben, valamint az utolsó három befejezett idényben döntőzött, mindannyiszor eredménytelenül.
• Ami a többi klubot illeti, a Vasas szerepelt messze a legtöbbször a play-off korszakban a döntőkben, 19 alkalommal, 6-szor győzött és 13-szor veszített. Az egriek 9-szer (3-6), a Honvéd (6-1) és a BVSC (4-3) 7-7 alkalommal meccselhetett a bajnoki címért. Hatszor volt finalista a Szolnok (3-3) és ötször az Újpest (4-1).
• Az eddigi 34 rájátszás alkalmával 23-szor győzött az a csapat, amelyik megnyerte az alapszakaszt (középszakaszt). Kilenc alkalommal a második diadalmaskodott: UTE, BVSC, Eger 2-2 alkalommal, FTC, BVSC, Szolnok egy-egy alkalommal. Kétszer a negyedik helyen végzett csapat vitte el a pálmát – 1996: BVSC, 2008: Vasas. Az első hat idényben rendre az alapszakasz-első diadalmaskodott, 1994-ben az UTE nyert bajnokságot a második helyről indulva, míg utoljára a Szolnoknak sikerült ugyanez, 2017-ben.
• A győzelmi sorozatok tekintetében az UTE Németh-Halassy-féle aranygárdájának 10-es szériája egyelőre megközelíthetetlennek tűnik (1930-39). Az OSC nyert zsinórban hatszor (1969-74), ezt később megismételte a Vasas is (1979-84), majd a Honvéd (2001-2006). Az FTC legkomolyabb sorozata egy ötös győzelmi széria 1918 és 1922 között.
• A Honvédé a rájátszásos bajnokságok leghosszabb diadalmenete. Négy-négy aranyat húzott be egymás után a BVSC (1996-99), majd a Vasas (2007-10), míg az utolsó tripla a Szolnoké (2015-17).
• A bajnoki döntőkben a jelenleg is szereplő játékosok közül Varga Dénes lőtte messze a legtöbb gólt, 86-ot (2005 óta), igaz, 2017-ben volt utoljára a finálék gólkirálya. Az idei döntőben érdekeltek közül Hárai Balázs a második legeredményesebb, 31 góllal.
• A finálékban 2005 óta csupán kétszer fordult elő, hogy a legjobb lövő 10-nél több góllal zárjon: a rekord Kiss Gergelyé, még 2006-ból (12), míg Aaron Younger 11-szer talált be 2018-ban.

Vasas: huszonegy éve várnak rá, most meglehet

Hesz Máté, Kósz Zoltán, Madaras Norbert, Mátyás Zoltán, Németh Zsolt, Plézer János, Steinmetz Ádám, Székely Bulcsú, Varga Dániel, Varga Tamás, Varga II Zsolt, Vári Attila, Vindisch Ferenc – vezetőedző: Somossy József.

Ütős kis névsor, bárki elfogadná ezt a csapatot – nem véletlen, hogy 2002-ben megnyerték a Kupagyőztesek Európa Kupáját. Őrült izgalmak után, elvégre a hazai háromgólos előny egy negyed alatt elolvadt Zágrábban a Mladost ellen, végül azonban a hosszabbításban – akkor még jött egy kétszer három perces ráadás – sikerült begyűrni azt a gólt, ami újabb kupasikert jelentett az angyalföldieknek.

Egy évvel később is összejött a finálé, ami a hetvenes-nyolcvanas években egyeduralkodó – két BEK-et is nyerő –, majd 1995-ben is KEK-győztes gárda házatáján akkoriban szinte magától értetődőnek hatott; aligha akadt bárki, akinek akárcsak megfordult a fejében, hogy a következő európai kupafináléra húsz évet kell majd várniuk a piros-kékeknek.

Azóta sok víz lefolyt a Komjádi mellett a Dunán, meg a nagymedence lefolyóján is, és a lényeg: két évtizeddel az utolsó finálé és 21 évvel a kupagyőzelem után újfent magasba emelhet egy serleget a Vasas csapatkapitánya. Ráadásul ellentétben az utolsó három alkalommal, 1985-höz hasonlóan a Komjádiban, saját közönsége előtt ünnepelhet a csapat. Anno boldog emlékű Csapó Gábor rázta a KEK-trófeát diadalittasan a zsúfolásig telt lelátók előtt – most valami hasonlót remél mindenki: azaz több ezer szurkolót, óriási hangulatot, és Vasas-diadalt.

Az előjelek kiválóak, hiszen olyan teljesítménnyel sikerült 8-8-as döntetlent kivívni Savonában, a finálé első felvonásán, ami után Slobodan Nikic vezetőedző mindennek tűnt, csak elégedettnek nem. Az olimpiai bajnok szerb közölte, el kell beszélgetnie játékosaival – függetlenül attól, hogy a negyedik negyedben mínusz kettőről sikerült visszajönni ikszre. Igaz, korábban kihagytak két ötméterest és két kettős fórt – és összességében nyolc emberelőnyös góllal tartották a lépést az olaszokkal, szóval tény, a játék színvonala jóindulattal volt erős közepesnek minősíthető.

Nagy kérdés, hogy a taljánok ugyanazt a szuperagresszív stílust kívánják-e alkalmazni (tudnak-e mást egyáltalán?), elvégre erre már a saját pályájukon sem voltak vevők a játékvezetők, szórták őket szemrebbenés nélkül, és ezt gyaníthatóan pláne megteszik Budapesten. A Vasasnak igazából csak ezekkel a lehetőségekkel kell élnie, és persze nem naggyá tenni a rivális kapusát, Gianmarco Nicosiát, aki tipikus bravúrkapus, azaz ha behergeli magát, csodákra képes – ő hozta vissza mínusz négyről az olaszokat a tavalyi budapest vb-döntőben; becserélték reménytelen helyzetben, és minden labda elakadt benne –, átlagos napon viszont simán kilyukasztható.
Márpedig van elég kiváló lövő Angyalföldön, így ha a fórok rendben lesznek, és hátul is hozzák legalább a jó átlagukat Konarik Ákosék, akkor jöhet a várva várt ünneplés.

Euro Kupa-döntő, visszavágó
18.00 A-Hid-VasasPlaket v AN Savona (olasz) – első meccs: 8-8
A mérkőzést az M4Sport+ (azaz a Duna World) élőben közvetíti.

Lévai 14 védéssel betonozta be az OSC győzelmét

A BL-résztvevő és az Euro Kupa-finalista rangadóján az első negyedben kétszer is vezetett a Vasas, ám a hazaiak mindkétszer egyenlítettek. A második negyedben aztán 3-3-at követően egy kifejezetten jó periódust produkáltak, hiszen bár Ivan Nagaev akciógóljával még egyenlítettek az angyalföldiek 6:35-nél, ám az OSC a szünetig már nem engedett több gólt nekik – viszont Burián Gergő kétszer is betalált akcióból, másodjára egy megúszás végén, így félidőben 5-3-ra vezetett az esélyesebb gárda.

A már-már kínosan hosszúra nyúló Vasas gólcsendet végül Konarik Ákos fórból elért gólja törte meg csaknem kilenc perc után, ám erre egy gyors duplával reagált az OSC, Hárai Balázs előnyből, Vigvári Vince pedig akcióból volt eredményes egy percen belül, így először a meccs folyamán már hárommal mentek a hazaiak (7-4). Hárai centerezésével akár el is dőlhetett volna a parti, ám ezt védte Branislav Mitrovic, átellenben pedig ezúttal a piros-kékek szereztek gyorsan kettőt, 45 másodpercen belül, így egycsapásra szorossá vált a párharc.

Vigvári Vince ugyan egy újabb fórt váltott gólra, de Erdélyi Balázs öt másodperc alatt szintén kihasznált egyet, 0:07-tel a duda előtt. Így a negyedik rész elején a Vasasnak két labdája is volt az ikszhez, csakhogy Lévai Márton parádézott az OSC hálója előtt emberhátrányban, így a zárórész közepéhez közeledve Manhercz Krisztián előnygólja hovatovább duplán számított (9-7).

A következő ugyan nem ment be, ám a Vasas sem tudott faragni a hátrányból, így Salamon Ferenc pompás átlövése gyakorlatilag pontot tett a meccs végére, jóllehet 10-7-nél még maradt három perc a találkozóból. Ezután kimaradt ebben a részben a harmadik vendégfór is (nem túl dicsőséges 16/5-tel zártak), s bár a végén Erdélyi kissé kalandosan végül csak betalált egy visszaszerzett labda után, a maradék 67 másodperc már nem volt elég semmire. Legfeljebb arra, hogy Burián összeszövegeljen magának egy piros lapot a lefújást követően – tény, végig feszült volt a meccs, nagy nyomás alatt játszott az OSC, ami a lövések számában (26-35) és a súlyos hibák terén (17-8) is látható, ám a pontosabb játék és Lévai 14 védése végül győzelmet eredményezett.

Mindez azt jelenti, hogy a Vasasnak szombaton a Szolnok ellen hazai pályán kell bebiztosítania a harmadik helyet – a mérkőzést élő streamen közvetítjük az MVLSZ youtube-csatornáján!

Ob I, 25. forduló
Genesys-OSC-Újbuda–A Hid-VasasPlaket 10-8
Gólok: Vigvári Vince 3, Burián, Manhercz K. 2-2, Hárai, Várnai, Salamon, ill. Nagaev 3, Erdélyi, Konarik 2-2, Sélley-Rauscher

"Az nem új, hogy Keszthelyi Rita extrát nyújt"

Bíró Attila szövetségi kapitány
„Az eleje egyszerre volt börleszk és abszurd. Kell egy-másfél nap, netán kettő, hogy rájöjjek arra, mi történt az első két negyedben. Mindezt úgy mondom, hogy nagyon jó momentumaink és pillanataink voltak. Semmi nem jött össze az első félidőben, vagy kicsusszant a labda a kézből, vagy egy ütemet késtek vagy rossz döntést választottak a játékosok. A kezdés eléggé álmosra sikerült, nem jöttek a blokkok sem az elején, emiatt Aldának nehezebb dolga volt, mivel nem tudta a csapat a védekezésben őt segíteni. Örülök, hogy a fiatalok jól szálltak be, különösen Neszmely Bogi a kapuban. Ők is hozzá tudtak tenni a mérkőzéshez blokkokkal és gólokkal is. Az nem új, hogy a Keszthelyi Rita extrát nyújtott, az ugyanakkor a csapat kritikája, hogy nem csak elöl, hanem hátul is ő volt a legjobb.”

Keszthelyi Rita, aki hat gólt lőtt a mérkőzésen
„Szerintem nagyon rosszul kezdtünk, picit bealudtunk, nem találtuk a helyünket a medencében. Nagyon könnyen átlőtték a védelmünket, és a bekkjeinket is könnyedén szórták ki a bírók, sok kiállítást kaptunk. Nem voltunk szerintem elég éberek a blokkokkal, lehet, hogy picit alábecsültük az ő fiatal játékosaikat. Néha emberelőnyben is egy picit káoszosnak éreztem a játékunkat. Viszont a második félidőre teljesen megváltozott minden, lehiggadtunk emberelőnyben és védekezésben egyaránt. A kommunikáció hatékonyabban működött – mivel elég régen játszottunk meccset, valószínűleg kellett egy kis idő, hogy összerázódjunk, ez a második félidőre sikerült.”

Baksa Vanda, aki megszerezte élete első gólját a válogatottban
„Nagyon örülök legfőképp annak, hogy győzni tudtunk. Eléggé furcsán, nehezen kezdtük a meccset, úgyhogy boldog vagyok, hogy fordítottunk, és hogy gólt is sikerült lőnöm. Remélem, lesz még több is, bár úgy gondolom, a gólok legalább olyan fontosak, mint egy-egy jó blokk a végén védekezésben, vagy ha sikerül kiállítást szerezni, azaz akkor is boldog lettem volna, ha nem szerzek gólt, viszont blokkolok hatvankettőt.”

Bemutatkozás
A vízilabdasport Magyarország legeredményesebb csapatsportja. Férfiválogatottunk kilenc olimpiai aranyérme mellett három világbajnoki és tizenhárom Európa-bajnoki első helyezést is magáénak mondhat. Női csapatunk két alkalommal nyert világbajnokságot és három alkalommal Európa-bajnokságot. Sportágunkat „nemzeti” sportágként tartjuk számon.

A Magyar Vízilabda Szövetség több mint 170 egyesületet tömörítve a sportág hazai fejlődését céljául kitűző kiemelkedően közhasznú szervezet, országos sportági szakszövetség. Az MVLSZ 1989 előtt a Magyar Úszó Szövetség részeként, azóta önálló szervezetként segíti a hazai vízilabdázás népszerűsítését.

Nemzetközi perspektíva
Az MVLSZ a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) és az Európai Úszószövetség (LEN) társult tagjaként jeleníti meg sportágunk érdekeit a nemzetközi pólós társadalom előtt, kiemelt szerepet vállalva a sportág globális és hazai fejlődésében, népszerűsítésében. Szövetségünk stratégiai célja, hogy Magyarország rendszeresen lehessen a sportág legjelentősebb nemzetközi eseményeinek házigazdája, így utánpótlás és felnőtt Európa- és világbajnokságok rendezésével kívánja bizonyítani, hogy itthon a póló is otthon van. Ennek szellemében rendeztünk junior világbajnokságot 2013-ban Szombathelyen, felnőtt Európa-bajnokságot Budapesten 2014-ben, férfi Bajnokok Ligája hatos döntőt 2016-ban és 2017-ben, illetve – hazánk történetének legnagyobb sporteseményeként – a főváros rendezte a FINA világbajnokságot, majd 2018 nyarán a fiú junior vb-t (Szombathely), amelyek során a sportvilág figyelme ránk összpontosult. Bízunk benne, a jövőben sem lesz másként, amiben sokat segíthet a 2020-as budapesti Európa-bajnokság.

Hazai versenyrendszer
Idehaza az MVLSZ szervezi a sportág nyílt versenyrendszerét, női és férfi-, utánpótlás- és felnőtt bajnokságokat. A nagy hagyományokkal rendelkező Országos Bajnokság és Magyar Kupa küzdelmeinek lebonyolításában közel 200 játékvezető, versenybíró és közreműködő vesz részt, munkájuk összehangolásával válik lehetővé az évről évre növekvő létszámú egyesületek és sportolók játéklehetőségének biztosítása.

Válogatottak
Az MVLSZ egyik legfontosabb feladata, amely a szervezet éves költségvetésének átlagosan csaknem felét köti le, a nemzeti csapatok felkészítése, versenyeztetése. Szövetségünk nem kevesebb mint egy tucat férfi és női, felnőtt és utánpótláscsapat sikeres nemzetközi szereplésének érdekében biztosítja a lehető legszínvonalasabb feltételeket, legjobb szakembereket a munkához és a versenyeken való részvételhez. Válogatottjaink ezt egyedülálló éremtáblázattal hálálják meg.

Szakmai munka
A Magyar Vízilabda Szövetség feladata és kötelessége, hogy a sportág eredményességét és szakmai színvonalát fenntartsa. Ennek érdekében a szakszövetség szakmai fórumok folyamatos működtetésével, saját edzőképzésével, játékvezetői képzéssel, szakbizottságok munkájával és a hivatásos MVLSZ-apparátus foglalkoztatásával látja el sokszínű feladatát.

A vízilabda sportág középtávú fejlesztési kocepciója 2010 - 2014

Kiegészítés a „A vízilabda sportág középtávú fejlesztési koncepciója 2010 - 2014” című programhoz


Női barátságos mérkőzés

Hungary - Italy

2023. jún. 11. 19:00

A férfiválogatott sajtónyilvános edzése (2023.03.07., Fotók: Kovács Anikó)
Komjádi Kupa: Vasas SC-FTC 7-17 (2023.02.13., Fotók: Dobos Sándor)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok